Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.03.17. 12:13 bienemaja

Hírek Japánból és az atomkatasztrófákról

Címkék: hírek olvasásértés újsáságcikkek

Az egész világot a Japánban történt katasztrófa foglalkoztatja. Mindenki a földrengésről, az áldozatokról és az atomerőműben történt robbanásról beszél az utcán, a buszon és a boltban. Egyelőre nem tudni, milyen hosszú távú következményei lehetnek a földrengés okozta katasztrófának...

 Forrás: http://www.dw-world.de

Gondolom Te is folyamatosan figyelemmel követed a hírekben, mi történik jelenleg Japánban. Megteheted ezt németül is! Ne ijedj meg attól, hogy németül olvassál híreket!

Biztosan meg fogod érteni a lényeget, hiszen

 

  • már rendelkezel háttérismeretekkel, tudod miről lesz körülbelül szó, mert magyarul is hallottál, olvastál az eseményekről
     
  • többször is átolvashatod és meghallgathatod a híreket, az interneten ez nem gond.

    (A lassan felolvasott hírek között is találsz  a Japánról szóló híreket. Ezen kívül  találsz itt még egy témába vágó cikket az atomkatasztrófákról. Hanganyag, amit le is tölthetsz, szómagyarázat és kérdések segítenek a szöveg feldolgozásában.)
     
  • a hírek szókincse külön ki van gyűjtve. Itt utánanézhetsz a speciálisabb kifejezéseknek.

 

A legfontosabb szerintem azonban az, hogy NEM kell minden egyes szót értened! Elég globálisan, a szöveg lényegét megérteni. Vagy Te magyarul mindig mindent értesz egy hírben? Vagy az is előfordulhat, hogy épp megszólal egy riasztó és nem hallasz minden egyes szót. Ettől még a lényeget megérted!

 

Kiknek ajánlom?

Mondhatnám, hogy haladóknak vagy azoknak, akik már jó ideje tanulnak németül. De én igazából MINDENKINEK ajánlanám. Ezt hogy gondolom????

Ajánlom Neked,

  • ha nyelvvizsgára, érettségire készülsz -szinte kötelezően, MERT Tőled elvárják a vizsgán, hogy tudj a világban zajló aktualitásokról németül is kommunikálni;
     
  • ha haladó szinten vagy, vagyis már egy ideje tanulsz németül, MERT Neked már könnyedén fog menni a hírek feldolgozása;
     
  • ha középhaladó szinten tartasz, vagyis még nem annyira régóta tanulsz németül. MERT így rá fogsz jönni, már mennyi mindent megértesz akár a hírekből is, amiről mindenki azt gondolja, hogy nehéz a nyelvezete (ami tulajdonképpen igaz is, de ezt kompenzálod a már korábban említett háttértudásoddal);
     
  • ha kezdő vagy, nem számít, hogy csak nem rég kezdtél németül tanulni. Neked azért ajánlom, MERT egyáltalán nem baj, ha nem értesz mindent! Már az is jó, ha néhány szót elcsípsz, kikövetkeztetsz és rácsodálkozol:
    "Jé, ezt így mondják németül?"
    Annyival is gazdagabb lesz a tudásod :-)

 

Szóval bátran láss neki a hírolvasásának németül is, bármilyen szinten is tartasz! Csak profitálhatsz belőle!

Viel Spaß!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr772746772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2011.03.19. 22:43:49

Zseniális! Nekem a "média-szakszótár" tetszik a legjobban :-)

De érdekes az is, amit a németek gondolnak az atomenergiáról. Érdekes - de semmi esetre sem iránymutató.
süti beállítások módosítása