Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.04.08. 22:26 bienemaja

Húsvét - Ostern und die Karwoche

Címkék: jeles napok országismeret

Húsvét

 

 

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

 

Pontosan mikor van húsvét?

Húsvét március 21. és április 25.közé esik. Egész pontosan a tavaszi telihold után következő első vasárnapon ünnepeljük.

 

Húsvét németül Ostern. Honnan ered, mit jelent?

 

A német „Ostern” az angol „Easter” a szóval együtt keresendő. A szó a tavasz, hajnal, és termékenység, szimbólumának tekintett germán istennő "Ostara" nevéből. Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost = kelet) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Ostern tehát "Ostara", a tavasz, hajnal, és termékenység, szimbólumának tekintett istennő nevéből ered. A keltáknál és germánoknál a nap-éj-egyenlőséget és a tavaszi napot ünnepelték ilyenkor.

A borongós, téli napok elmúlását ünneplő szertartásokon a Nap és a Tél istene megküzdött egymással a világ birtoklásáért, s e nemes küzdelemben természetesen a zimankó ura maradt alul. Az egykori pogány szertartást a keresztények természetesen nem nézték jó szemmel, ezért egyházi ünneppé minősítették, mivel az "Ostern" szóban egy világtáj nevét "Ost"- /Kelet/ vélték felfedezni. A Biblia szerint a Krisztus sírját üresen találó asszonyok keletre, a Napfelkelte irányába tekintettek először, amikor hálát adtak Istennek Jézus feltámadásáért

 

A húsvét előtti időszak

 

Húsvét az azt megelőző időszak, a negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. (Mikor kezdődik a böjt? Aschermittwoch / Palmsonntag / Weiberfastnacht? Ha esetleg nem tudnád a választ, az 5. évszak c. bejegyzésben utánaolvashatsz!)

A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, németül „Karwoche”. Az elnevezés az ónémet ’kara’ = panaszkodás, bánat, gyász szóból ered.

A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig . Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent három nap

 

Jeles napok

 

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon.

A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap, németül Palmsonntag.

A nagyhét ünnepeinek sorában a

nagycsütörtök

a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás és a virágdíszek és gyertyák is eltűnnek az oltárról. Ennek ellenére vannak misék, de harangok helyett sokfelé fakereplőkkel hívják az embereket. Ez a szokás már Nagy Károly óta él.

 

Nagycsütörtök, németül Gründonnerstag (nevezik még Hoher, Heiliger, Weißer Donnerstag ill. Palmdonnerstag-nak is) a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja.

Miért hívják németül „zöld csütörtöknek” ezt a napot?

Erre több magyarázat is született. Az egyik szerint ezen a napon zöld színű zöldségeket (spenótot, káposztát, salátát, csalánt stb.) fogyasztanak.

 

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

 

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

 

Hogyan ünneplik a németek a húsvétot?

Legközelebb erről olvashatsz majd!

 

Ha azonban már úgy érzed, már eleget tudsz a húsvétról, oldd meg ezt a tesztet!

 

Ha eddig nem tudtad volna, itt megtudhatod például, hogy

  • Türingiában is a nyuszi hozza-e a húsvéti tojásokat és
  • melyik állat szimbolizálja a tavasz kezdetét. 

 

Viel Spaß!

 

A fontosabb kifejezések még egyszer magyar megfelelőjükkel:

Karwoche - nagyhét

Palmsonntag - virágvasárnap

Gründonnerstag - nagycsütörtök

Karfreitag - nagypéntek

Karsamstag - nagyszombat

Ostersamstag – húsvét vasárnap

Ostermontag – húsvét hétfő

(Forrás: www.wikipedia.org, www.sulinet.hu)

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr322810815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása