Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.04.11. 00:18 bienemaja

Új munkahely? Külföldi munka? Állásinterjú? Nem gond!

Címkék: állásinterjú külföldi munka

Szeretnél jobb állást találni, esetleg külföldön próbára tenni magad? Már régóta gondolkodsz rajta, de félsz az interjútól?

 

Ha kellőképp felkészülsz rá és megfogadod a profik néhány tanácsát, nem foghat ki rajtad senki!

Amikor egy olyan állást pályázol, ahol a nyelvtudás feltétel vagy előnyt jelent, gyakran az interjún rögtön a nyelvtudásod is felmérik. Ha számítasz erre, máris nem fog derült égből a villámcsapásként érinteni és könnyebben megállod majd a helyed!

Miért van erre szükség?

Manapság már nem mindenhol az számít, van-e nyelvvizsgád. Főleg a külföldi cégek nem a "papírt" nézik, hanem a tényleges tudásodra kíváncsiak.

Ha jobban belegondolsz, így is van ez jól. Hisz lehet, hogy valaki szuperül tud(ott) fordítani és teszteket kitölteni, de nem mer megszólalni az adott idegen nyelven. Az is előfordulhat, hogy már évekkel korábban szerezte a nyelvvizsgát és azóta szinte mindent elfelejtett. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat! Lehet, hogy valaki a hétköznapi életben "szívta magába" a tudást, kiválóan kommunikál, de a nyelvtani szabályokat kevésbé ismeri, és ezért semmiféle papírja sincs. (Szerencsére vannak azért olyan nyelvvizsgák is, ahol  a feladatok nem a nyelvtani kivételekről szólnak, hanem hogy tudod-e használni a nyelvet.)

Szerencsés esetben az állásinterjún aszerint mérik fel a tudásodat, hogy alkalmas-e a később elvégzendő feladat megoldására. Lehet, hogy sokat kell majd németül telefonálnod, vagy vendégekkel beszélgetned, de az írásbeliségre nem lesz szükséged.,Egy pincér ugyebár ritkán szokott  levelezni, de még telefonálni is :-), annál gyakrabban kell az étterem vendégeivel társalognia, menüt ajánlania stb.) Ha ilyen állásra pályázol, valószínűleg egy szituációs gyakorlatra számíthatsz. Ha azonban inkább levelezned kell majd az áhitott munkakörben, akkor elképzelhető, hogy iratnak Veled egy levelet.

Gondold át tehát, mire kellhet az idegen nyelv a megpályázott állásnál és máris könnyebben felkészülsz az interjúra!

  • Milyen kérdésekre számíthatsz?
  • Mit tanácsos válaszolni?
  • Fontos-e megjegyezni a beszélgetőpartner nevét?
  • Illik-e elfogadni, ha megkínálnak?
  • Mikor mit illik/érdemes válaszolni?
  • Melyik mondatot hogyan kell értelmezni valójában?
     
  • ...és egyáltalán: hogyan pályázz sikeresen?

Ezekre a kérdésekre a JOBworld oldalán megkapod a választ! Itt találsz profi tippeket, hogy Te is profi légy! :-)

Nem csak a fogós kérdésekről olvashatsz, hanem németországi álláshirdetéseket is találsz, sőt  pályázhatsz is! Megadhatod milyen munka érdekel, és értesítést küldenek, ha a megadott kritériumoknak megfelelő álláshirdetés jelenik az oldalon.

  • Olvasd el a JOBworld profi tippjeit (ezekből most duplán tanulsz, hisz mivel németül van rögtön a nyelvet is gyakorlod!),
  • ragadj meg minden gyakorlási lehetőséget, hogy formába lendülj (ajánlom a 7+1 tipp a nyelvgyakorlásra c. bejegyzést!) és
  • készülj tudatosan a következő megmérettetésre!

 

Viel Erfolg!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr402815837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mig8 (törölt) 2011.04.15. 06:53:24

Szia Maja!

Egy témát szeretnék ajánlani: a Präteritum és a Perfekt használatáról beszélhetnél egy picit.

Ökörszabály, hogy ha elkezdtük az egyiket, akkor maradjunk is abban, ugyanakkor vannak igék, amelyeket inkább csak az egyikben szokták használni. Pl

"X sagte, (dass)" gyakoribb, mint az X hat gesagt, (dass)"

bienemaja 2011.05.08. 15:02:28

@mig8:
Szia Mig!
Köszi a témafelvetést! Majd írok erről is.

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.06.14. 18:42:35

Teljesen korrekt a cikk szerintem, rávilágít arra, amit nagyon sokan elfelejtenek: hogy külföldi mnukához bizony elengedhetetlen a nyelvtudás!
süti beállítások módosítása