Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.05.15. 00:41 bienemaja

Lehull a lepel!

És most lehull a lepel :-)

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz ezentúl új bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

Mostantól itt várlak sok ötlettel, linkekkel, német nyelvű hírekkel, nyelvvizsgatippekkel és még sok-sok hasznos aprósággal, hogy a tanulás továbbra is szórakoztató és eredményes legyen!

Ich erwarte Dich und freue mich auf deinen Besuch!

Bis bald!

Szólj hozzá!

2011.05.15. 00:30 bienemaja

Präteritum, Imperfekt, Perfekt, Plusquamperfekt....?

Präteritum, Imperfekt, Perfekt,  Plusquamperfekt....?

Melyiket is válaszd és használd???? Neked is problémát okoz, hogy eldöntsd?

Nem kell megijedni, mert az igeidők használata a német nyelvben egyáltalán nem bonyolult. Az angollal összehasonlítva pedig egyenesen gyerekjáték az egész! :-)

A német igeidők használatát röviden össze lehet foglalni....

Olvass tovább a Német-Tanulás.hu oldalon!

A Német-Tanulás blog mostantól új helyen olvasható, ahol még több ötlettel segítek Neked a német tanulásban. Csempésszünk továbbra is egy kis logikát, sok szórakozást és hasznos apróságot a nyelvtanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a német tanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Szólj hozzá!

2011.05.08. 15:16 bienemaja

Es tut mir leid!

Címkék: névelők

Sziasztok!

Elnézést, hogy mostanában nem születtek új bejegyzések a német nyelv rejtelmeiről, de nagyon el voltam/vagyok foglalva valamivel. Hamarosan Nektek is elárulom, mibe fektettem energiáimat. Addig is Viel Spaß! a mai bejegyzéshez, a Végződés segít 3. részéhez, ami ismét az "imádott" der/die/das-ról szól,

Bis bald!

Szólj hozzá!

2011.05.08. 15:00 bienemaja

Der, die vagy das? A végződés segít! (3)

Címkék: nyelvtan névelők der die das főnevek neme

Sok főnévnél segít a végződés a szó nemének meghatározásában.

Használjuk ki ezt a segítséget, jegyezzük meg és onnantól egy csomó szónak alapból tudni fogjuk a névelőjét, nem kell egyesével hozzátanulni a szóhoz!

Nézzük, mely végződések esetén lesznek a főnevek SEMLEGES NEMŰEK, vagyis kapnak DAS névelőt!

 

 • -chen (kicsinyítőképző)
  das Mädchen
   
 • -lein (kicsinyítőképző)
  das Büchlein, das Tischlein
   
 • Ge- előtagú gyűjtőnevek
  das Gebirge, das Gerede
   
 • főnévvé vált főnévi igenevek (róluk már volt szó korábban is, itt elolvashatod)
  das Essen, das Sprechen
   
 • -tum
  das Eigentum
  (DE: der Reichtum, der Irrtum)
   
 • -nis végű főnevek nagy része
  das Ergebnis, das Ereignis, das Bedürfnis, das Hindernis
  (DE: néhány nőnemű pl. die (Er)Kenntnis, die Erlaubnis, die Wildnis, és néhányat főként többes számban használunk: Ersparnis, Erschwernis)

Idegen eredetű szavak esetén:

 • -ett
  das Menüett, das Kabinett
   
 • -il
  das Ventil
   
 • -o
  das konto
   
 • -um
  das Museum, das Gymnasium
   
 • -ma
  das Drama
   
 • -(m)ent
  das Dokument, das Sakrament

 

Nem kell egyszerre megjegyezned az összeset most sem. Olvasd fel magadnak néhányszor a végződéseket és a példákat. Ha legközelebb egy ismeretlen szónál felismered valamelyik végződést, gondolj vissza a példára és máris tudni fogod a névelőjét!

A főnév nemét meghatározó végződést most sárgával vagy zölddel karikázd vagy emeld ki, így jelölve, hogy közük van egymáshoz!

Házi feladat: keress további példákat az egyes végződésekhez! Ha még találsz esetleg kivételt, oszd meg velünk is!

Viel Erfolg!

 

Ui. (P.S.): A hímnemű és a nőnemű végződésekről szóló bejegyzést is olvasd el, ha még nem tetted! Sőt, a szavak jelentése is a segítségedre lehet a nem meghatározásában!


A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

2011.04.17. 10:35 bienemaja

Húsvéti szokások Németországban

Címkék: húsvéti szokások jeles napok országismeret osterbräuche

Osterhase, Ostereier, Osterbräuche ...

 

Hány összetett szót tudsz képezni a Oster(n) szóval? Ha megkerested a Miért pont a nyuszi? c. bejegyzés kérdéseire a választ, akkor már biztosan több is eszedbe jutott :-)

Talán tudok még néhány húsvéti szót mutatni, amivel még nem találkoztál és közben megismerkedünk néhány német húsvéti szokással is!

 

Az Hilpoltstein 2007 osterbrunnenOsterbrunnen-ről például hallottál már?

 

Németország és Svájc egyes területein húsvét alkalmából az életet adó víz tiszteletére feldíszítik a kutakat és a forrásokat  girlandokkal, fenyőágakkal, tojásokkal, szalagokkal.

Húsvét vasárnapjára virradó hajnalon a lányok vizet merítettek, amit aztán némán kellett hazavinniük,  különben elszállt a víz gyógyító hatása. Úgy tartották ugyanis, hogy a húsvéti víz fiatalít, megszépít és megvéd a betegségektől. Erre a szokásra emlékezve díszítik még ma is fel a kutakat húsvétkor.

 (Hilpoltstein Osterbrunnen 2007 Fotó: Klaus Graf)

Osterfeuer, Osterrad

Németországban ma is élő másik szokás a húsvéti tűz (=Osterfeur - még egy húsvéti szó:-) gyújtása.  A tűzgyújtás időpontjára nincs szabály, nagypéntek és húsvét vasárnap között bármelyik napon lehetséges. A húsvéti tűz több szokáshoz hasonlóan egyszerre ősi germán és keresztény is. A tűz eredendően a tél végeleges elűzését szolgálta, a napot, az élet éltetőjét köszöntötték vele. A hamut szétszórták a földeken, ami egyben termékenységi rítus is volt.

A néphit szerint a tűz átugrása szerencsét hoz. Ha valakinek azonban nem sikerül, meghal, hacsak a tűz hamvával be nem kormozza az arcát.

A keresztények a tűzzel Jézus feltámadását, az örök életet ünneplik.

Amikor leég a húsvéti tűz, néhány helyen szalmával körbetekert kocsikereket gyújtanak meg és végiggörgetik a településen vagy legurítják a domboldalon. A húsvéti tűzkerékkel (Osterrad) igyekeznek az utolsó szögletből is elűzni a telet.

Ismersz még érdekes német húsvéti szokásokat? Oszd meg velünk!

 

Forrás: http://www.ostern-mit-dem-osterhasen.de és http://deutschnet.hu

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

Szólj hozzá!

2011.04.11. 00:18 bienemaja

Új munkahely? Külföldi munka? Állásinterjú? Nem gond!

Címkék: állásinterjú külföldi munka

Szeretnél jobb állást találni, esetleg külföldön próbára tenni magad? Már régóta gondolkodsz rajta, de félsz az interjútól?

 

Ha kellőképp felkészülsz rá és megfogadod a profik néhány tanácsát, nem foghat ki rajtad senki!

Amikor egy olyan állást pályázol, ahol a nyelvtudás feltétel vagy előnyt jelent, gyakran az interjún rögtön a nyelvtudásod is felmérik. Ha számítasz erre, máris nem fog derült égből a villámcsapásként érinteni és könnyebben megállod majd a helyed!

Miért van erre szükség?

Manapság már nem mindenhol az számít, van-e nyelvvizsgád. Főleg a külföldi cégek nem a "papírt" nézik, hanem a tényleges tudásodra kíváncsiak.

Ha jobban belegondolsz, így is van ez jól. Hisz lehet, hogy valaki szuperül tud(ott) fordítani és teszteket kitölteni, de nem mer megszólalni az adott idegen nyelven. Az is előfordulhat, hogy már évekkel korábban szerezte a nyelvvizsgát és azóta szinte mindent elfelejtett. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat! Lehet, hogy valaki a hétköznapi életben "szívta magába" a tudást, kiválóan kommunikál, de a nyelvtani szabályokat kevésbé ismeri, és ezért semmiféle papírja sincs. (Szerencsére vannak azért olyan nyelvvizsgák is, ahol  a feladatok nem a nyelvtani kivételekről szólnak, hanem hogy tudod-e használni a nyelvet.)

Szerencsés esetben az állásinterjún aszerint mérik fel a tudásodat, hogy alkalmas-e a később elvégzendő feladat megoldására. Lehet, hogy sokat kell majd németül telefonálnod, vagy vendégekkel beszélgetned, de az írásbeliségre nem lesz szükséged.,Egy pincér ugyebár ritkán szokott  levelezni, de még telefonálni is :-), annál gyakrabban kell az étterem vendégeivel társalognia, menüt ajánlania stb.) Ha ilyen állásra pályázol, valószínűleg egy szituációs gyakorlatra számíthatsz. Ha azonban inkább levelezned kell majd az áhitott munkakörben, akkor elképzelhető, hogy iratnak Veled egy levelet.

Gondold át tehát, mire kellhet az idegen nyelv a megpályázott állásnál és máris könnyebben felkészülsz az interjúra!

 • Milyen kérdésekre számíthatsz?
 • Mit tanácsos válaszolni?
 • Fontos-e megjegyezni a beszélgetőpartner nevét?
 • Illik-e elfogadni, ha megkínálnak?
 • Mikor mit illik/érdemes válaszolni?
 • Melyik mondatot hogyan kell értelmezni valójában?
   
 • ...és egyáltalán: hogyan pályázz sikeresen?

Ezekre a kérdésekre a JOBworld oldalán megkapod a választ! Itt találsz profi tippeket, hogy Te is profi légy! :-)

Nem csak a fogós kérdésekről olvashatsz, hanem németországi álláshirdetéseket is találsz, sőt  pályázhatsz is! Megadhatod milyen munka érdekel, és értesítést küldenek, ha a megadott kritériumoknak megfelelő álláshirdetés jelenik az oldalon.

 • Olvasd el a JOBworld profi tippjeit (ezekből most duplán tanulsz, hisz mivel németül van rögtön a nyelvet is gyakorlod!),
 • ragadj meg minden gyakorlási lehetőséget, hogy formába lendülj (ajánlom a 7+1 tipp a nyelvgyakorlásra c. bejegyzést!) és
 • készülj tudatosan a következő megmérettetésre!

 

Viel Erfolg!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

3 komment

2011.04.09. 19:00 bienemaja

Der, die vagy das? A végződés segít! (2)

Címkék: der die das főnevek neme

Te is küzdesz vele, hogy der, die vagy das? Gondot okoz megjegyezni (esetleg megtippelni :-) a főnevek nemét?

 

 

Átérzem  a problémádat! Nagyon megörültem neki, mikor anno rátaláltam egy nyelvtankönyvben, hogy a főnevek nemének meghatározására vannak szabályok, amik segítenek!

 

A főnevek nemét, vagyis hogy der, die vagy das lesz-e a névelőjük, meghatározhatja

 

 

 Mely végződések esetén HÍMNEMŰEK a főnevek, arról itt olvashatsz.

Lássuk most részletesebben, mely végződések esetén lesznek a főnevek NŐNEMŰEK

 • -heit
  die Freiheit, die Krankheit
   
 • -keit
  die Schnelligkeit
   
 • -tät
  die Universität
   
 • -ung
  die Wohnung, die Zeitung
   
 • -schaft
  die Freundschaft
  (Vigyázz! Ha megkérdezik Tőled, mi a Stiefelschaft névelője, az beugrató kérdés! Ebben az esetben a Schaft nem képző, hanem egy önálló főnév: der Schaft = szár, vagyis der Stiefelschaft = csizmaszár. A Stifelschaft tehát hímnemű, mivel az összetett szavak nemét mindig az utolsó tag határozza meg.)
   
 • -in, ha nőnemű élőlényre vonatkozik
  die Studentin, die Freundin
   
 • -e (ez csak a legtöbb esetben igaz, sok alóla a kivétel, de ha amúgy nem tudod a szó névelőjét, erre érdemes tippelni :-)
  die Ecke, die Grenze, die Pistole
  (DE der Käse, das Auge, das Ende)
   
 • -ei
  die Partei, die Bäckerei (DE das Ei, der Papagei)
   
 • -t/-d -egyszótagú főnevek esetén
  die Macht, die Fahrt, die Jagd, die Bucht
  (DE: der Durst, der Frost, der Verlust, der Dienst, das Gift)
   
 • -ie
  die Geographie, die Drogerie, die Komödie
   
 • -ik
  die Grammatik, die Politik
   
 • -ade
  die Parade, die Limonade
  (DE der Nomade)
   
 • -age
  die Blamage
   
 • -anz
  die Distanz
   
 • -enz
  die Frequenz, die Lizenz
   
 • -ette
  die Serviette
   
 • -ine
  die Rosine, die Margarine
   
 • -ion
  die Nation (De der Skorpion, der Spion, das Stadion)
   
 • -tur
  die Konjunktur (DE das das Abitur, Futur)
   
 • -isse
  die Hornisse
   
 • -itis
  die Bronchitis
   
 • -ive
  die Initiative
   


Ezek közül biztosan Te is sokat ismertél már. Ez most itt (reményeim szerint) a teljes lista.

Ha elsőre soknak is tűnik, ne ijedj meg! Nem is kell az egészet együltő helyedben  megtanulnod, csak olvasd át néhányszor! Ismerkedj velük (minél közelebbi ismeretségbe keveredsz velük, annál inkább segítségedre lesznek, hogy ne mindig csak 33% eséllyel tippelj :-) Házi feladatként gyűjts további példákat! :-)

Ne felejtsd a végződések és névelők karikázását vagy a színezést sem (itt most válassz valamilyen "nőiesebb" színt)

Ha találsz még kivételeket, oszd meg itt velünk!

Remélem Neked is segítenek ezek a szabályok és mostantól könnyebben megjegyzed ill. kitalálod a névelőket! Gyűjts sok példát, karikázz, színezz és keresd mindig a logikát!

Viel Spaß!

Ui: (vagyis P.S.) Már csak a semleges nem végződései vannak hátra!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

2 komment

2011.04.08. 22:26 bienemaja

Húsvét - Ostern und die Karwoche

Címkék: jeles napok országismeret

Húsvét

 

 

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

 

Pontosan mikor van húsvét?

Húsvét március 21. és április 25.közé esik. Egész pontosan a tavaszi telihold után következő első vasárnapon ünnepeljük.

 

Húsvét németül Ostern. Honnan ered, mit jelent?

 

A német „Ostern” az angol „Easter” a szóval együtt keresendő. A szó a tavasz, hajnal, és termékenység, szimbólumának tekintett germán istennő "Ostara" nevéből. Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost = kelet) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Ostern tehát "Ostara", a tavasz, hajnal, és termékenység, szimbólumának tekintett istennő nevéből ered. A keltáknál és germánoknál a nap-éj-egyenlőséget és a tavaszi napot ünnepelték ilyenkor.

A borongós, téli napok elmúlását ünneplő szertartásokon a Nap és a Tél istene megküzdött egymással a világ birtoklásáért, s e nemes küzdelemben természetesen a zimankó ura maradt alul. Az egykori pogány szertartást a keresztények természetesen nem nézték jó szemmel, ezért egyházi ünneppé minősítették, mivel az "Ostern" szóban egy világtáj nevét "Ost"- /Kelet/ vélték felfedezni. A Biblia szerint a Krisztus sírját üresen találó asszonyok keletre, a Napfelkelte irányába tekintettek először, amikor hálát adtak Istennek Jézus feltámadásáért

 

A húsvét előtti időszak

 

Húsvét az azt megelőző időszak, a negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. (Mikor kezdődik a böjt? Aschermittwoch / Palmsonntag / Weiberfastnacht? Ha esetleg nem tudnád a választ, az 5. évszak c. bejegyzésben utánaolvashatsz!)

A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, németül „Karwoche”. Az elnevezés az ónémet ’kara’ = panaszkodás, bánat, gyász szóból ered.

A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig . Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a húsvéti szent három nap

 

Jeles napok

 

Virágvasárnap a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon.

A pálma a győzelem és a diadal jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap, németül Palmsonntag.

A nagyhét ünnepeinek sorában a

nagycsütörtök

a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás és a virágdíszek és gyertyák is eltűnnek az oltárról. Ennek ellenére vannak misék, de harangok helyett sokfelé fakereplőkkel hívják az embereket. Ez a szokás már Nagy Károly óta él.

 

Nagycsütörtök, németül Gründonnerstag (nevezik még Hoher, Heiliger, Weißer Donnerstag ill. Palmdonnerstag-nak is) a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja.

Miért hívják németül „zöld csütörtöknek” ezt a napot?

Erre több magyarázat is született. Az egyik szerint ezen a napon zöld színű zöldségeket (spenótot, káposztát, salátát, csalánt stb.) fogyasztanak.

 

A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

 

A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

 

Hogyan ünneplik a németek a húsvétot?

Legközelebb erről olvashatsz majd!

 

Ha azonban már úgy érzed, már eleget tudsz a húsvétról, oldd meg ezt a tesztet!

 

Ha eddig nem tudtad volna, itt megtudhatod például, hogy

 • Türingiában is a nyuszi hozza-e a húsvéti tojásokat és
 • melyik állat szimbolizálja a tavasz kezdetét. 

 

Viel Spaß!

 

A fontosabb kifejezések még egyszer magyar megfelelőjükkel:

Karwoche - nagyhét

Palmsonntag - virágvasárnap

Gründonnerstag - nagycsütörtök

Karfreitag - nagypéntek

Karsamstag - nagyszombat

Ostersamstag – húsvét vasárnap

Ostermontag – húsvét hétfő

(Forrás: www.wikipedia.org, www.sulinet.hu)

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

2011.04.07. 23:04 bienemaja

Miért pont a nyuszi?

Címkék: jeles napok osterbräuche

Te tudod,

 

 • miért festjük színesre a tojásokat?
 • miért rejtjük el őket a kertben?
 • miért pont a nyuszi hozza a tojásokat?

 

 

Az Ostern mit dem Osterhasen oldalon megtalálod a válaszokat!

Viel Spaß!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

2011.04.07. 22:33 bienemaja

Vicces IQ teszt

Címkék: olvasásértés

Okos? Ravasz?!

 

 

Mennyire vagy okos (klug, scharfsinnig)? és ravasz?

Bist du schlau wie ein Fuchs?

Vukkal fel tudnád venni a versenyt:-) ?

 

Ebben a vicces IQ tesztben próbára teheted magad! Ha megérted a kérdéseket, a válasz már nem lesz nehéz.

Vigyázz, ne hagyd magad beugratni! De ezzel talán már túl sokat is segítettem :-)

 

Viel Spaß!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

1 komment

2011.04.04. 23:26 bienemaja

Der, die vagy das? A végződés segít!

Te is küzdesz vele, hogy der, die vagy das? Gondot okoz megjegyezni a főnevek nemét?

 

Átérzem a problémádat! Nagyon megörültem neki, mikor anno rátaláltam egy nyelvtankönyvben, hogy a főnevek nemének meghatározására vannak szabályok!

Mivel szeretem a logikus dolgokat, a nyelvben is igyekeztem megtalálni a logikát. És lám-lám, nem hiába! Ha nem is mindenre, de sok dologra lehet logikus magyarázatot találni a németben is!

Most talán megleptelek, de meglátod, a logika a nyelvtanulásban is segít!

A főnevek nemét is nagyon sokszor meghatározhatod szabályok és a logika segítségével.

Szeretnél Te is megismerkedni ezekkel? Most ismét megosztok Veled néhányat!

A főnevek nemét, vagyis hogy der, die vagy das lesz-e a névelőjük, meghatározhatja:

 

 

Lássuk most részletesebben, mely végződések esetén lesznek a főnevek HÍMNEMŰEK

 

 • -ig
  der Honig, der Essig
   
 • -ich
  der Teppich
   
 • -ling
  der Lehrling, der Säugling
   
 • -er
  der Wecker
   
 • -ler
  der Künstler
   
 • -ner
  der Gärtner
   
 • -s (mássalhangzó után)
  der Fuchs, der Schnaps (mivel az alkoholok is hímneműek, így a pálinka már duplán is DER:-)
   
 • -ee
  der Kaffee, der Tee
   
 • -igéből képzett főnevek esetén, amikor az igető nem kap végződést (erről itt olvashatsz)
  der Gang, der Betrieb, der Sprung

   

Idegen eredetű képzők esetén HÍMNEMŰ főnevek

 

 • -and
  der Konfirmand
   
 • -ant, -ent
  der Spekulant, der Absolvent
   
 • -är
  der Revolutionär, der Millionär
   
 • -ast
  der Kontrast
   
 • -eur
  der Spedieteur
   
 • -ier
  der Offizier
   
 • -ist
  der Artist
   
 • -or (személyt jelöl)
  der Lektor, der Doktor
   
 • -ismus (fogalmat jelöl)
  der Kapitalismus
   
 • -loge
  der Biologe

 

Talán ez így most elsőre soknak tűnik. Nem is kell egy szuszra megtanulnod, csak olvasd át néhányszor! Barátkozz velük! Gyűjts további példákat! (Az sem kizárt, hogy kivételeket is találsz, de az nem baj, így onnantól már tudni fogod, hogy figyelned kell rájuk. Szerencsére azért ezeknél a végződéseknél nem nagyon vannak kivételek.)

Amikor találsz egy szót, aminek a nemét meg tudod határozni a végződése alapján, jelöld meg! Karikázd be a végződést és a névelőt, így jelezve, hogy közük van egymáshoz. Másik lehetőségként színezd a végződéseket például "férfiasan" kékre! Van esetleg más ötleted? Oszd meg velünk, hogy mindannyian hasznát vegyük!

Remélem Neked is segítenek ezek a szabályok és mostantól könnyebben tanulod a névelőket is! Karikázz, színezz és keresd mindig a logikát!

Viel Spaß!

Ui: (vagyis P.S.) Legközelebb a nőnemről lesz szó, de ígérem a semleges nem sem fog elmaradni!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

1 komment

2011.04.02. 15:07 bienemaja

1 millió euró

Címkék: játék olvasásértés nyelvtanulás szórakozva

Mit szólnál 1 millió euróhoz? Szeretnéd megnyerni?

 

Ebben  a játékban megpróbálhatod!

A Legyen Ön is milliomos német változatában, a "Wer wird Millionär?" játékban próbára teheted magad!

 

Először regisztrálnod kell az RTL Játékok oldalán. Miután megadtad az adataidat (a nemed is kérdezik, ha elakadnál, hogy melyiket válaszd: weiblich vagy männlich? - utánanézhetsz a szótárhasználatról szóló bejegyzésben!)

A regisztráció után kapsz egy e-mailt, az ott megadott linkkel vissza kell igazolnod a regisztrációdat (ezt legkésőbb 7 napon belül meg kell tenned) és már kezdődhet is a játék!

Válaszd ki a Spiele / Quiz und Denkspiele fület, azon belül pedig a Millionärt.

Kihívhatod a barátaidat párbajra és versenyezhettek, ki nyer többet, ki fizeti a játék után a fagyit :-)

Szerencsére akkor is enged játszani a program, ha a  sorba-rendezős feladatnál nem Te vagy a leggyorsabb vagy esetleg el is rontod (azért az orrod alá dörgöli, de ne is törődj vele:-). szerintem előfordul, hogy az első néhány kérdés a legnehezebb, mert itt sokszor olyan szójátékokra épül a válasz, ami még az anyanyelvi beszélőknek is fejtörést okozhat. Szóval ne csüggedj, ha esetleg elsőre nem jutsz túl messzire!

Játék közben ugye németet is tanulsz és okosodsz is - mindezt szórakozva, élvezettel!

Próbálkozz bátran, hogy sokat nyerj!

Viel Spaß!

 

Ui. (vagyis P.S.): Korábban ajánlottam már Neked a Trivial Pursuit német nyelvű online játékot.

Szerinted melyik könnyebb?

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!

2011.03.29. 22:31 bienemaja

Pénteken krimiest

Címkék: krimi irodalom

Szereted a krimiket? Pénteken, április 1-jén találkozhatsz a kortárs német krimiirodalom egyik legjelentősebb képviselőjével, Jörg Juretzkával.

 

Április 1. 18.00 - beszélgetés és felolvasás Jörg Juretzkával
a Goethe Intézet Könyvtárában
(1092 Budapest, Ráday u. 58.)
német nyelven.

Jörg Juretzka, aki pénteken a könyvtár vendége lesz,  többször is elnyerte a Német Krimidíjat.

Megnézheted a "Forró nyomon" kiállítást is, ahol tizenhat jelentős német krimiírót mutatnak be.

Ha kicsit "készülni" szeretnél, itt németül vagy magyarul olvashatsz Jörg Juretzkáról és regényeiről, itt pedig egy interjút találsz az íróval németül.

Ha teheted menj el, hisz nem minden nap találkozhatsz egy igazi hús-vér krimiíróval! :-)

Viel Spaß!

Ui: Ne felejtsd el elmesélni, milyen volt! Kíváncsiak vagyunk a beszámolódra!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

2011.03.27. 16:59 bienemaja

Der, die vagy das? A jelentés segít!

Címkék: der die das főnevek neme

 

DER, DIE vagy DAS?

 

  
Ez az újra és újra visszatérő kérdés Neked is problémát okoz?
Ez tényleg nem egyszerű, de azért sok szó névelője meghatározható néhány egyszerű szabály segítségével!
Egy kis segítség a névelőkhöz:

 

A főnevek nemét meghatározhatja

 

 • a főnév természetes neme

 • jelentése vagy

 • végződése.

 
 
Az első esetről,  a természetes nemről élőlények esetén beszélünk. A főnevek természetes neméről itt olvashatsz.
 
Persze van, amikor a főnév természetes és nyelvtani neme nem esik egybe
 • mint pl: die Wache, das Mannequin, vagy das Fräulein, das Mädchen – de e két utóbbi szónál azért van magyarázat: a kicsinyítőképző miatt semleges neműek!
 • illetve bizonyos állatoknál csak egy szó van a hímnemű és nőnemű állatokra, mint
  der Karpfen és die Maus.
 
 

Jelentésük szerint HÍMNEMŰEK a következők

 1. napok
  der Montag, der Dienstag
  (DE die Woche - ez ugyan nem tartozik a napok közé, de a napokból kijön egy hét! :-))

 2. hónapok
  der Januar, der Februar
  DE das Jahr, ami nem tartozik a hónapok közé, de a 12 hónap együtt pont egy évet ad ki :-))
   
 3. évszakok
  der Frühling, der Sommer
   
 4. égtájak
  der Süden,
   
 5. szelek
  der Föhn DE kivétel: die Bora

 6. csapadékok
  der Regen, der Schnee

 7. alkoholok
  der Sekt, der Wein, DE kivétel: das Bier

 8. automárkák
  der Volkswagen, der Ford, der Mercedes

 9. expresszvonatok
  der Bavaria

 10. ásványok, kövek
  der Granit, der Basalt

 11. hegyek
  der Vesuv, der Mt. Everest
 

Jelentésük szerint NŐNEMŰEK

 1. számjegyként álló tőszámok
  die Fünf, die Eins, die Null
   
 2. sok folyónév (főként német folyók nagy része és a többi –a és –e folyók nagy része)
  die Donau, die Elbe, die Theiß, die Oder
  DE der Main, der Rhein, der Po (a nem németországi folyók többsége hímnemű)
   
 3. sok virágnév
  die Rose, die Tulpe, die Orchidee
  DE das Veilchen, ami viszont a –chen végződés miatt semleges nem
   
 4. sok fa
  die Eiche, die Buche
   
 5. hajók és repülők neve
  die Boeing
   
 6. cigarettamárkák
  die Kett, die Fox

 

Jelentésük szerint SEMLEGES NEMŰEK

 
 1. Fiatal élőlények
  das Kind, das Küken
   
 2. Hím- és nőnemű élőlények közös neve
  das Rind, das Schwein
   
 3. Helységnevek és világrészek jelzős szerkezetben
  das alte Rom, das heutige Asien
   
 4. A legtöbb országnév jelzős szerkezetben
  das schöne Italien

  KIVÉTELEK
  - die Schweiz
  - die Ukraine
  -ei végű országnevek: die Mongolei, die Slowakei
  - az Union, Republik, Staaten összetételű főnevek
    die Deutsche Bundesrepublic, die Südafrikanische Union,
  - der Sudan, der Balkan, der Jemen, der Kongo, der Iran, der Irak, der Libanon   (lehet, hogy nem véletlen, hogy pont ezek az országok hímneműek? :-))
  - többes számú országok
    die Vereinigten Arabischen Emirate, die Vereinigten Staaten, die Pfilippinen, die Kanarischen Inseln, die Philippinen, die Niederlande (DE das Holland)
   
 5. számos fém és vegyi elem
  das Gold, das Silber, das Uran, das Aluminium, das Chlor

 6. fizikai egységek
  das Kilowatt
   
 7. betűk, hangjegyek
  das Ypsilon, das Cis
   
 8. színek
  das Grün
   
 9. nyelvek
  das Deutsch, das Russich(e)
   
 10. hotelek, kávéházak, mozik
  das Astoria, das Capitol
   

Ezt a sok szabályt persze nem kell egyszerre megtanulni. Időnként végigolvasod és előbb utóbb megjegyzed őket. Ha mégsem sikerül mindet megtanulni, akkor sincs nagy baj, ez csak egy támpont. Ha pedig tévesztesz, attól még mindenki érteni fogja, mit is akartál mondani!

Valamit kifelejtettem esetleg? Vagy találkoztál olyan kivétellel, amit itt nem találsz? Oszd meg velünk, hogy mindannyian tanuljunk belőle!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.03.24. 23:28 bienemaja

Játék

Címkék: játék

Meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket?

 • Mi Grönland fővárosa?

 • Mivel gyújtják meg az olimpiai lángot?
 • Hol játszódik a Rómeó és Júlia?

 

 Tedd próbára általános műveltséged a Trivial Pursuit játékkal és tanulj közben németül!

 

A játék célja

Minden témakörből legalább egy helyes választ kell adnod a háromszöggel jelölt mezőn és végül megválaszolni a mesterkérdést.

A játék menete

 • A jobb alsó sarokban találsz egy kockát. Kattints rá, így tudsz dobni!
 • Lépj valamelyik villogó mezőre és válaszold meg a hozzá tartozó kérdést!
 • Ha szürke mezőre lépsz, újra dobhatsz.
 • A kör közepén található szürke mezőn Te választhatod ki a témát.
 • Igyekezz a háromszöggel jelölt mezőkre lépni, mert az ottani kérdésekre adott helyes válaszokat kell összegyűjtened - minden színből egyet.
 • Amikor minden szín megvan, menj a középső szürke mezőre és ha helyes választ adsz a kérdésre, nyersz!

Témakörök

 • Földrajz - kék
 • Történelem - sárga
 • Tudomány és technika - zöld
 • Művészet és irodalom - lila
 • Szórakozás - rózsaszín
 • Sport - narancs

Négy válaszlehetőségből kell kiválasztanod a helyeset. Minél hamarabb válaszolsz, annál több pontot kapsz. 15 másodperc alatt azonban muszáj válaszolnod, ennyi áll maximum a rendelkezésedre. Amikor lejár a 15 másodperc, automatikusan megjelenik a helyes megoldás. Szerintem elég kevés ez az idő, hisz a kérdést el kell olvasnod és értelmezned is kell 15 másodperc alatt. Ez eléggé megnehezíti a játékot, ezért elsősorban haladóknak ajánlom, de természetesen bárki próbálkozhat, hisz nem csak a nyelvtudáson múlik!

Viel Spaß!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

2 komment

2011.03.23. 00:56 bienemaja

Üdvözlet Németországból

Címkék: szókincs országismeret hallásértés autentikus szövegek

 

Az "Grüße aus Deutschland" egy 60 részes sorozat hétköznapi témákról a Goethe Intézettől. A2 szinttől ajánlott. Az egyes részek 8-11 percesek.

 

Ajánlom Neked, mert
 

 • autentikus szövegekből áll, vannak benne interjúk, történetek és dalok
 • gyakorolhatod vele a hallásértést
 • új szavakat és fordulatokat tanulhatsz belőle különböző témákban és hétköznapi szituációkban
 • ismerkedhetsz az országgal, a kultúrával és az irodalommal
 • a fontos kifejezéseket minden rész végén átismétlik.

 

Autentikus szövegekkel gyakorolod a hallásértést és ismerkedsz a németekkel

Az egyes részek önállóan is megállják a helyüket, nem kell őket feltétlenül folyamatosan végighallhatni. Az első 30 rész nyelvileg egyszerűbb, mint a 31-60. rész.

Az Üdvözlet Németországból a beszélt nyelvet szeretné közelebb hozni Hozzád, ezért a műsorok között különböző életkorú és szakmájú emberekkel készített interjúkat is találsz, akik Németország különböző területeiről jönnek. Néhány részben van egy-egy történet vagy dal-

Minden interjú szövege autentikus, vagyis nincs leegyszerűsítve. De ne ijedj meg, nem dobnak a mély vízbe. A két műsorvezető, Anna és Ardhi segítenek Neked megérteni a német nyelvet. Elmagyarázzák a nehéz szavakat és feladatokat is adnak. Minden rész végén összefoglalják a fontosabb szavakat,  fordulatokat.

Ezzel a műsorral megtanulhatod, hogyan érted meg jobban a hallott szövegeket. És megtudod, mit csinál az ember, ha először semmit sem ért. Ezen kívül sok  új és hasznos szót tanulhatsz és megtudhatsz egy csomó mindent Németországról és főként a németekről.

 

Témák 

 • hétköznapok,
 • család, a család szerepének változása,
 • lakóközösségek,
 • nyaralás, szabadság,
 • iskola, egyetemi élet,
 • környezetvédelem,
 • ünnepek,
 • irodalom, stb.

A műsorokat akár útközben hazafelé is meghallgathatod. A Podcasting segítségével nem kell bajlódnod egyesével a letöltéssel, egyben is letöltheted az egészet!

 

Viel Spaß!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

 

 

2 komment

2011.03.21. 11:24 bienemaja

Csengess be bátran!

Címkék: országismeret olvasásértés hallásértés honlap némettanuláshoz

Jártál már német házban? Csöngess be a Goethe-házba és nézd meg, hogy néz ki egy német ház belülről!

Miután becsengettél, Wolfgang ajtót nyit Neked, bemutatkozik és beinvitál. Kattints a zöld nyílra (ha eltűnne, csengess be újra) és már benn is vagy a házában. Nézz körül és fedezd fel az egyes helyiségeket. 

Kicsit szerintem mást kapsz, mint amire számítasz, mert nem teljesen a ház részeit és felépítését ismered meg. Inkább egyéb hasznos információkhoz jutsz Németországról:

 • a konyhában olvashatsz a német étkezési szokásokról, élelmiszerekről, találsz recepteket is;

   
 • a nappaliban a következő témákkal találkozol: hétköznapok, tájak és kirándulási lehetőségek, irodalom, klasszikus zene, tévé- és rádióadók és a kéményseprő, mint foglalkozás. Érdekes egyvelegnek tűnik ennyi minden a nappaliban, de legalább van miből válogatni :-) A legtöbb témánál még további alcímeket és linkeket találsz.

   
 • a kertben növényekről, a kert funkciójáról stb. olvashatsz.

   

A szövegeket nem csak elolvashatod, hanem meg is hallgathatod, így a kiejtésed is csiszolódik vagy akár a hallásértésed is fejlesztheted (vagy ha este a szemed már fáradt, dolgoztathatod inkább a füled:-).

Az oldal segít közelebbről megismerkedni Németországgal, a hétköznapi élettől a kultúráig szinte mindennel.

Az oldalt elsősorban haladó szinthez ajánlom, de persze vannak egyszerűbb részek is, hisz egy recept például szinte bárki számára érthető.

Jó ismerkedést a házzal és a német életmóddal!

Viel Spaß!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

3 komment

2011.03.21. 09:00 bienemaja

Tanulás nélkül is sokat tudsz ;-)

Címkék: német magyar párhuzamok

Gondoltál már rá, hány német szót használunk a magyarban? Nem is hinnéd, milyen sokat!

 Az egész napunkat végigkísérik… :-) 
 
 
Ha csörög a vekker (Wecker), muszáj (muss) felkelni és tusolni (duschen).
 
 
Miután felöltöztél, és a hózentrógert (Hosenträger) is felvetted (vagy felsegítetted a nagypapádra :-)), máris indulsz früstökölni (frühstücken).
 
Bekapcsolod a rádiót és miután a műsorvezető elsütött egy viccet (Witz), megint ismerős slágerek (Schlager) mennek. Megkérdezed a fatert (Vater), mit kér vacsorára. Azt válaszolja, krumpli (Kartoffeln, Grund-Birnen), virsli (Würstel) és utána egy kis likőr (Likör) jó lenne.
 
(Tolnai Arnold gyűjtése nyomán, forrás: www.sprachenlernen24.de)
 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

1 komment

2011.03.20. 21:10 bienemaja

Ismerkedj, chatelj, levelezz a világgal!

Címkék: nyelvgyakorlás nyelvtanulás szórakozva honlap némettanulához sok nyelv

 

Ugye minden alkalmat megragadsz a német gyakorlására, ahogy a 7+1 nyelvtanulási tippben javasoltam? Azt mondod, nincs rá lehetőséged? Nem tudod, hol keress partnert a gyakorláshoz? Chatelni ugye szeretsz!?

 
 
Hol találsz új ismerősöket, barátokat?
 
Ajánlok egy helyet, ahol a világ minden tájáról találhatsz magadnak új barátokat. Kattints a Penpals oldalára és máris láthatod, hányan várnak éppen Rád! Regisztrálj (ez ugyan angolul van, de szerintem ennyit biztosan meg tudsz oldani angolul is). Amikor ezt a bejegyzést írom több mint 4000-en vannak bejelentkezve 126 országból!
 
Regisztráció
 
A regisztráció során meg kell adnod, a felhasználó neved, a születésnapodat, melyik országból jössz, majd később, hogy melyik megyéből és városból, a nemedet és egy ellenőrző kódot.
Eztán kapsz egy e-mailt, amivel aktiválhatod a regisztrációdat.
Már csak 3 apró lépés van hátra:
 
1. lépésben meghívhatod barátaidat az oldalra
 
2. lépés: mutatkozz be!
 • írj magadról pár sort
 • add meg, milyen nyelveket, milyen szinten beszélsz (az "add a language" gombbal tudsz további nyelveket hozzáadni)
 • mihez keresel társakat (levelezőtárs, barátság stb.)
3. lépés: tölts fel magadról egy fotót.
 
Hogyan használd az oldalt?
 
A profil létrehozása után először várnod kell 48 órát, utána tudsz majd aktívan chatelni, barátokat gyűjteni stb. Amikor lejárt ez a várakozási idő, vesd bele magad és próbáld ki az oldalt!
 • A chatelésnél el kell fogadnod néhány alapszabályt, csak utána enged tovább a rendszer. (személyes információkat például csak e-mailben oszthatsz meg).
 • Az online tagok között többféle kategória - mint életkor, nem és kontinens - szerint válogathatsz.
 • A Fórumon figyelmedbe ajánlom a  a a "Deutsch" részt :-)
 
Amúgy az oldal nem bonyolult, rá fogsz jönni mindenféle magyarázat nélkül is a használatára :-)
Találj új barátokat és gyakorold velük a nyelvet!
 
Viel Spaß!
 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

3 komment

2011.03.17. 12:13 bienemaja

Hírek Japánból és az atomkatasztrófákról

Címkék: hírek olvasásértés újsáságcikkek

Az egész világot a Japánban történt katasztrófa foglalkoztatja. Mindenki a földrengésről, az áldozatokról és az atomerőműben történt robbanásról beszél az utcán, a buszon és a boltban. Egyelőre nem tudni, milyen hosszú távú következményei lehetnek a földrengés okozta katasztrófának...

 Forrás: http://www.dw-world.de

Gondolom Te is folyamatosan figyelemmel követed a hírekben, mi történik jelenleg Japánban. Megteheted ezt németül is! Ne ijedj meg attól, hogy németül olvassál híreket!

Biztosan meg fogod érteni a lényeget, hiszen

 

 • már rendelkezel háttérismeretekkel, tudod miről lesz körülbelül szó, mert magyarul is hallottál, olvastál az eseményekről
   
 • többször is átolvashatod és meghallgathatod a híreket, az interneten ez nem gond.

  (A lassan felolvasott hírek között is találsz  a Japánról szóló híreket. Ezen kívül  találsz itt még egy témába vágó cikket az atomkatasztrófákról. Hanganyag, amit le is tölthetsz, szómagyarázat és kérdések segítenek a szöveg feldolgozásában.)
   
 • a hírek szókincse külön ki van gyűjtve. Itt utánanézhetsz a speciálisabb kifejezéseknek.

 

A legfontosabb szerintem azonban az, hogy NEM kell minden egyes szót értened! Elég globálisan, a szöveg lényegét megérteni. Vagy Te magyarul mindig mindent értesz egy hírben? Vagy az is előfordulhat, hogy épp megszólal egy riasztó és nem hallasz minden egyes szót. Ettől még a lényeget megérted!

 

Kiknek ajánlom?

Mondhatnám, hogy haladóknak vagy azoknak, akik már jó ideje tanulnak németül. De én igazából MINDENKINEK ajánlanám. Ezt hogy gondolom????

Ajánlom Neked,

 • ha nyelvvizsgára, érettségire készülsz -szinte kötelezően, MERT Tőled elvárják a vizsgán, hogy tudj a világban zajló aktualitásokról németül is kommunikálni;
   
 • ha haladó szinten vagy, vagyis már egy ideje tanulsz németül, MERT Neked már könnyedén fog menni a hírek feldolgozása;
   
 • ha középhaladó szinten tartasz, vagyis még nem annyira régóta tanulsz németül. MERT így rá fogsz jönni, már mennyi mindent megértesz akár a hírekből is, amiről mindenki azt gondolja, hogy nehéz a nyelvezete (ami tulajdonképpen igaz is, de ezt kompenzálod a már korábban említett háttértudásoddal);
   
 • ha kezdő vagy, nem számít, hogy csak nem rég kezdtél németül tanulni. Neked azért ajánlom, MERT egyáltalán nem baj, ha nem értesz mindent! Már az is jó, ha néhány szót elcsípsz, kikövetkeztetsz és rácsodálkozol:
  "Jé, ezt így mondják németül?"
  Annyival is gazdagabb lesz a tudásod :-)

 

Szóval bátran láss neki a hírolvasásának németül is, bármilyen szinten is tartasz! Csak profitálhatsz belőle!

Viel Spaß!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

1 komment

2011.03.15. 12:05 bienemaja

Játék az egész!

Címkék: játék angol szókincs honlap némettanulához sok nyelv

Játék az egész élet! És a nyelvtanulás is!

 

Gondolom Te is szeretsz játszani. Akár munka vagy tanulás közben pihenésképpen is játszhatsz egyet és még a lelkiismereted is jobban fogja érezni magát, hisz nem a napot lopod, hanem szorgalmasan gyakorolsz :-) Használd az interneten található gyors és egyszerű játékokat nyelvtudásod fejlesztésére, szókincsed bővítésére, felfrissítésére!

 

Ehhez ajánlom most a Hello-World nem csak gyerekeknek szóló weboldalát olyan egyszerű játékokkal mint például

 

 • a Bingó vagy a Memória
 • Találsz itt képes szótárt vicces rajzokkal a szavak magyarázatául
 • Te döntheted el, milyen színű ruhát viseljen egy család. Közben hallod is, hogy milyen lett a ruhadarab (így közben észrevétlenül még a melléknévragozás is a füledbe kúszik). A kedvencem ennél a feladatnál, amikor az apuka szolidan tiltakozik a piros nadrág ellen :-)
 • Rövid szituációkat is találsz szöveggel és hanggal.
 • Meghallgathatsz néhány klasszikus német dalt és a német himnuszt is.

 

A legjobb az oldalon, hogy mindent hangosan fel is olvasnak. Így egyrészt hallod a helyes kiejtést, másrészt nem csak az olvasáson keresztül jut a tudás az okos kis buksidba, hanem a füled is aktívan dolgozik. Ez azért fontos, mert mint bizonyára Te is tudod, minél több érzékszerveddel dolgozol fel valamit, annál sikeresebb lesz a tanulási folyamat.

Válogass a feladatok és témák között bátran! Sajnos az oldalnak csak egy része ingyenes, de ha regisztrálsz, akkor valamivel több témát érhetsz el. Az oldalt inkább kezdőknek ajánlom.

Ja, még valami: a német mellett még további 11 nyelvet gyakorolhatsz, köztük angolt, olaszt, franciát és olaszt is.

Viel Spaß!

Ui: a korábbi a bejegyzéseket is olvastad már például arról, hogyan nyugtasd meg a lelkiismereted, ha tanulás helyett inkább tévét nézel vagy krimit olvasol?

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!

2011.03.15. 08:01 bienemaja

25 nyelven tanulhatsz!

Online nyelvtanulás ingyenesen

Egy oldalt szeretnék ajánlani ingyenes online nyelvtanuláshoz. Ezen az oldalon 25 nyelvet gyakorolhatsz, 600 kombinációban. Még elképzelni is nehéz.
Nézd hát meg inkább a Goethe Verlag Tesztjeit!
 
 

 A választható 25 nyelv

 • Német  
 • Angol
 • Orosz
 • Olasz
 • Spanyol
 • Francia
 • Portugál
 • Holland
 • Dán
 • Svéd
 • Dán
 • Török
 • Görög
 • Indonéz
 • Észt
 • Japán
 • Kínai
 • Bolgár
 • Norvég
 • Horvát
 • Szerb
 • Finn
 • Lengyel
 • Dán
 • Cseh
 
Remélem mind a 25 megvan :-)
 

A gyakorlás menete

 
Először döntsd el, hogy melyik nyelv legyen a kiindulás, majd az adott nyelv zászlója mellett kiválaszthatod a gyakorolni kívánt nyelvet. 100-100 tesztet találsz kezdő és haladó szinten is.
 
A kiválasztott tesztnél a fent megadott szavakat kell a megfelelő helyre beírnod. Ha végeztél, kattints a Show gombra és meglátod a megoldást. Ha tiszta lappal szeretnél indulni, kattints a Clear All (mindent töröl) gombra és máris újrakezdheted az adott tesztet. Az Indexre kattintva, választhatsz új tesztet, a List pedig a megoldást mutatja a helyes sorrendben. A > a következő teszthez visz.
 
Kipróbálhatod az angol-német párosítást is (vagy bármi mást, attól függően, hogy melyik nyelveket ismered), meglátod, ez még izgalmasabb lesz, mintha „csak” magyarról indulsz. Jó gyakorlást!
 
Viel Spaß!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

2011.03.14. 17:17 bienemaja

A nyelvtanulás babonái

Címkék: játék olvasás nyelvtanulás szókincs hallásértés

Találtam egy blogot Lingwing - A nyelvtanulás babonái címmel, ahol rengeteg hasznos és érdekes cikket olvashatsz a nyelvtanulással kapcsolatban.

 

A blogot gyakorló nyelvtanárok írják, akik saját vallomásuk szerint megelégelték, "hogy néhány elterjedt tévhit miatt azok sem tanulnak meg idegen nyelven, akik könnyen megtehetnék" (idézet tőlük). Már rengeteg fontos, hasznos és érdekes témáról írtak, például:

és még sok-sok érdekességet olvashatsz ezen a blogon!

Remélem egyszer a Némettanulás blog is hasonlóan színvonalas tartalommal büszkélekdhet majd! Úgy érzem sok mindenről hasonlóan gondolkodunk, vagyis a Lingwing és a Némettanulás blogok rokon lelkek.

Jó böngészést Lingwing blogjához!

Viel Spaß!

Szólj hozzá!

2011.03.12. 08:18 bienemaja

Ez tényleg segít?

Címkék: kommunikáció kreativitás nyelvgyakorlás nyelvtanulás szórakozva

A napokban fiatalok beszélgetésére lettem figyelmes. Arról társalogtak, hogy egyik barátjuknak milyen jól sikerült az idegen nyelvi országos verseny, pedig nem is töltött hosszabb időt  adott nyelvterületen. Kiderült, hogy otthon az anyukája már gyerekkora óta tanítgatta neki a nyelvet.

Ennyi elég lenne???

Alapozásnak mindenképp nagyon jó! A gyerekek 7 éves koruk előtt még ugyanúgy tanulják az idegen nyelvet, mint az anyanyelvüket, amit ugye mindannyian el tudtunk sajátítani :-)

Miért ne használnánk ki akkor ezt a lehetőséget?!

Különböző anyanyelvű szülők esetén ez egyértelműen működik. Persze tudom, nem mindenki olyan szerencsés, hogy a szülei többnyelvűek, vagy csak egyszerűen több nyelvet is megtanítanak neki (ezt fájlalták az osztálytársukról beszélgető fiatalok is).

Egy szülő vallomása

Egy anyuka osztja meg másokkal, hogyan segítsd gyermeked nyelvtanulását? Ismerek néhány szülőt, akik megadják ezt gyermeküknek, biztos alapokat biztosítva nekik ezzel. Te meg tudod ezt majd adni a saját gyermekednek? Ismersz majd legalább egy idegen nyelvet, amit átadhatsz neki?  Ha most komolyan nekilátsz megtanulni egy nyelvet és nem csak úgy ímmel-ámmal, mert kötelező vagy elvárják tőled, akkor neked is menni fog!

De hogyan? Mit tegyél, ha már elmúltál 7 éves?

Gyakorolj!

Hogyan gyakorolj? Erről olvashatsz a 7+1 tuti tippben (is), de ennél még sokkal több lehetőséged van! Nem csak szülő beszélhet a gyerekével idegen nyelven. Osztálytársak, barátok is kommunikálhatnak egy közös nyelven! Próbáljátok ki és meglátjátok, mennyit fogtok nevetni! Nem baj, ha eleinte nehézkesen megy, használd kezed lábad, vessetek be minden taktikát, hogy megértsétek egymást. Olyan lesz, mintha Activityt játszanátok! Ebből számos előnyötök származik majd azon kívül, hogy jól érzitek magatokat közben:-)

Előnyök

 • Lesz egy titkos nyelvetek, amit mások nem értenek (vagy csak kevesen)
 • Fejlődik a kreativitásotok, hisz ha nem tudsz valamit, másképp kell kifejezned magad, amihez nagyfokú kreativitás szükséges. Ez egyébként egy nagyon fontos tudás egy idegen nyelv esetén. Biztos Te is hallottál már úgy beszélni valakit, hogy nagyon kevés szóval, de szinte bármiről képes volt kommunikálni, mert kreatívan használta a birtokában levő tudást. Ez a képesség fejleszthető és Ti az egymással való gyakorlás során épp ezt teszitek.
 • Leküzditek gátlásaitokat. Minél többet gyakorolod a nyelvet, annál bátrabban fogsz "éles" helyzetben is megszólalni, vagyis egyre kevésbé lesznek gátlásaid!
 • Sikerélményeket szereztek. Kit ne töltene el büszkeséggel, ha rájön, hogy képes egy másik nyelven is kommunikálni? Meglátod, szuper érzés!
 • Motivál, hisz a sikerélmények újabb lendületet adnak és meg sem lehet majd állítani a tanulásban!
 • Fejlődik a nyelvtudásotok!!! A gyakorlásnak köszönhetően elképesztő ütemben kezd majd fejlődni tudásotok. Az úgy nevezett passzív tudás folyamatosan átalakul aktív, valódi tudássá.

Próbáld ki a barátoddal, testvéreddel, bárkivel, aki kapható egy kis mókára, mert ez nem is igazi tanulás, inkább egy hasznos szórakozás!

Viel Spaß!

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!

2011.03.10. 14:08 bienemaja

Gyorsan!

Címkék: szókincs olvasásértés újságságcikkek

Szeretnéd német szókincsedet rövid szövegekkel felfrissíteni? Itt rendszeresen találsz különböző témákban új cikkeket:

 

Deutsch auf die Schnelle

 

 

 

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!