Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.02.25. 12:14 bienemaja

Der, die, das?

Címkék: névelők der die das főnevek neme

Lehet, hogy most ezen töprengsz, esetleg mérgelődsz: Jó, jó, kiszínezem pirosra, kékre  a szavakat, felolvasom stb, hogy jobban megjegyezzem a főnevek nemét, de mit csináljak, ha még nem tudtam utána nézni az új szó névelőjének?

Mondhatnám, hogy tippelj! hisz 33% eséllyel el fogod találni, ami nem is olyan rossz! :-) (ezzel persze bakot is lőhetsz, hisz vannak szavak, amik más névelővel mást jelentenek, de szerencsére ebből azért nincs sok, így bátran tippelj, hisz a 33% elég jó találati arány!)

Persze vannak ennél tudományosabb és főként hatékonyabb módszerek is!

Mindjárt ott van a legkézenfekvőbb szabály: ha egy élőlény fiú, mint az apa, a fiú vagy a bika, akkor szinte biztos, hogy hímnemű lesz, vagyis DER lesz a névelője. Azért írtam, hogy szinte biztos, mert mint tudjuk a "kivételek erősítik a szabályt" :-) De szerencsére ez a kivételt erősítő szabály egyáltalán nem bonyolult és rögtön alkalmazható is egy csomó szónál. Így hangzik: a "chen" végű kicsinyítőképzős szavak mindig semleges neműek (mint ahogy a kicsi élőlények is, lásd pl. csikó: das Fohlen). A jó hír azonban az, hogy ez alól nincs kivétel! Minden -chen végű főnév semleges nemű, vagyis DAS névelőt kap. Van még egy jó hírem: ez egy ma is aktív képző, ami azt jelenti, hogy te is képezhetsz vele szavakat! Ha tehát a cica (die Katze) helyett azt szeretnéd mondani, hogy cicácska (mert annyira édes az a kis nyávogó), akkor das Kätzchen-t használsz. Ezt szinte bármelyik szóval megteheted, csak a fantáziád szab határt! és rögtön van egy szuper előnye: nem kell gondolkodnod a szó névelőjén, hisz tuti biztos, hogy DAS lesz!

Logikus a folytatás: a nőnemű élőlények DIE névelőt kapnak, mitn die Mutter, die Oma. Itt is érvényes a korábban említett szabály a kicsinyítőképzőkről, tehát a -chen végű Mädchen névelője jelentése ellenére (=lány) DAS lesz.

Az állatoknál is megfigyelhető, hogy a "fiú ló", vagyis a csődör németül DER Hengst, a  "lány", a kanca: DIE Stute és a kicsi, vagyis a csikó = DAS Fohlen. Az összefoglaló név -jelen példánál a ló- semleges nemű, vagyis DAS Pferd. Ugyanígy a DAS Schwein nem utal az állat nemére, van külön die Sau (koca) és der Eder. Persze ezeket a speciális megnevezéseket nem fontos tudni, csak a logika kedvéért meséltem el.

A semleges nemről megállapíthatjuk összefoglalásképpen, hogy jelentésüket tekintve alapvetően a kicsi élőlények és az összefoglaló megnevezések lesznek semleges neműek, vagyis kapnak DAS névelőt.

Tovább is van mondjam még? A névelőkre még sok dologból lehet következtetni, de erről majd legközelebb!

Most mondjátok inkább Ti! Ti is tudtok ilyen szabályokat? Esetleg van olyan, amire magadtól jöttél rá? Hogyan jegyzed meg ezeket a hasznos és időnként még logikusnak is mondható nyelvtani szabályokat?

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr632689657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlin_mount 2011.03.14. 22:57:18

Minden alkoholos ital der (hímnem), kivéve a legfontosabbat. DAS Bier!
süti beállítások módosítása