Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.02.25. 10:39 bienemaja

Der, die, das.... melyik is?

Címkék: névelők der die das főnevek neme

Biztosan neked is sok fejtörést okoznak a névelők a németben. Ezzel mindannyian küzdöttünk és küzdünk folyamatosan. Hogyan lehetne ezen az örök problémán segíteni, mit tegyünk, hogy könnyebben megjegyezzük, melyik szó milyen nemű, vagyis mi lesz a névelője?

Ha vizuális típus vagy, szerintem jó módszer, ha a színeket használod a 3 nem megkülönböztetésére. Legyen mondjuk a kék a hímnemé (mert az olyan fiús szín:-), piros a nőnemé és sárga a semleges nemé. A legegyszerűbb, ha szövegkiemelő filccel megjelölöd a szavakat! Persze készíthetsz szókártyákat is ilyen színű jegyzetpapírra (a jegyzetpapírok mérete is megfelelő, nem kell sokat darabolni, elég ha félbevágod és máris zsebbe tehető méretű a szókártyád).

Ha hallás után jegyzed meg a szavakat könnyebben, akkor érdemes a szavakat névelővel együtt többször hangosan felolvasnod, így a szó névelővel együtt fog "belemászni" a füledbe.

És ha mégsem sikerülne minden névelőt 100%-osan megjegyezned, akkor sem kell kétségébe esni, hisz ez a beszédben nem is annyira hallatszik és még a német anyanyelvűek sem egyformán használják! Nézd csak meg a joghurt névelőjét a szótárban! Der, die vagy das? Kettő biztosan ott lesz a háromból! Szóval nem kell ezen annyira aggódni, legfeljebb azt hiszik, a német nyelvterület másik részéről érkeztél :-)

Neked milyen módszer vált be? Oszd meg, hogy másoknak is könnyebben menjen!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr842689401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlin_mount 2011.03.14. 22:53:45

Derdiedas-t a legegyszerűbb a Nutella csokis-mogyorókrémhez tapasztani! Mind a 3 helyes megoldás!
süti beállítások módosítása