Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.02.25. 11:52 bienemaja

Életlen fűrészzel nyelvet tanulni?

Címkék: tanulásmódszertan szótár névelők főnevek neme szótárhasználat

 

 
Micsoda? A te szótáradba nem írták bele a szavak névelőjét? Hát akkor most hogyan nézz utána, hogy a joghurt milyen nemű?
Ne ess kétségbe! Van egy jó hírem! Minden szótárban meg van adva a főnevek neme. Csak lehet, hogy nem azt írták oda, hogy der, die vagy das, hanem egy aprócska kis betű van a szó után, amit nem is olyan könnyű észrevenni, főleg, ha azt sem tudod, mit kellene keresned.
Nézzük hát, mit is keress pontosan. Némely szótárban a főnevek után (amik ugye a németben nagybetűvel vannak írva) a névelő helyett csak egy betűt találsz: m, f, n.
Lapozz a szótár elejére (esetleg a végére, lehet, hogy ide rejtették :-) és keresd meg a rövidítések részt. Érdemes a többi rövidítést is átolvasnod, biztosan találsz még néhány hasznos információkat, ami még jól jöhetnek!
De nézzük konkrétan azt a bizonyos három betűt (persze időközben biztosan többen rájöttetek már, hogy melyik mit jelenthet!):
    m = maskulin hímnemű
    f  = feminin nőnemű
    n  = Neutrum semleges
Ugye hogy nem is bonyolult -főleg ha tanulsz esetleg más nyelvet (mondjuk olaszt) vagy esetleg beugrik, hogy kémia órán már hallottál a neutronokról, ráismerhetsz ezekre a szavakra, hisz az ilyen nyelvészeti kifejezések a latinból származnak, mint oly sok minden a tudományban.
 
Az is előfordulhat, hogy nem találod egyik betűt sem a főnév például a Ferien szó mögött, hanem  Pl. áll ott, ami itt most nem a magyarban megszokott például rövidítése, hanem a pl=Plural, vagyis többes szám és ilyenkor automatikusan a többes számot kell használni, tehát nem kell gondolkodni, hogy der, die vagy das. (A Ferien szónál szerintem a többes szám teljesen logikus is, hiszen milyen szünet az, ami nem több napból áll :-).
Természetesen még rengeteg dolgot rövidítenek a szótárban, ezért is javasolom, hogy nézd át a rövidítéseket és ismerkedj meg a szótár elején és végén található magyarázatokkal. Meglátod, megtérül az erre fordított időd (és sok későbbi bosszúságtól is megkímélheted magad)!
 
Eszembe jutott történet egy favágóról:
Egy elcsigázott favágó erőlködik, próbál kivágni egy fát az erdőben egy életlen fűrésszel. Egy arra járó, aki látja az erőlködést és az elhasználódott szerszámot, megkérdezi: „Miért nem élezed meg a fűrészt?” „Ki kell vágnom ezeket a fákat, nincs rá időm, hogy megélezzem!”
 
Kívülről nézve ugye milyen egyértelmű, mit kellene tennie? Szánj tehát időt az előkészületekre, mielőtt leülsz és vért izzadva, „életlen fűrésszel” próbálkozol a nyelvtanulással! Ismerkedj tehát össze jól a szótáraddal, hisz együtt fogtok dolgozni!
 
Neked is gondot okoz időnként a szótár használata? Van olyan, amivel nem boldogulsz? Írd meg és segítek!
Vagy van esetleg egy vicces történeted, ami a szótár használatából adódott? Oszd meg velünk!
 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr222689604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása