Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.03.07. 09:01 bienemaja

5. évszak?

Címkék: karnevál jeles napok országismeret

Tudtad, hogy Németország egyes részein 5 évszak van? Bizony, így van! Köln környékén van egy 5. évszak is, ami nem függ össze az időjárással. Annál inkább a szórakozással! A Karneválról van szó. Ezen a vidéken a Karnevál annyira fontos, hogy ezt az időszakot az ötödik évszaknak nevezik (akár egy kvízkérdés is lehetne, hogy mit neveznek az ötödik évszaknak? amire Te most már tudod a választ :-)

A farsangi időszakban, ami igazából november 11-én kezdődik, több jeles nap is van, amit hatalmas bulik kísérnek. Az első nap a "Nők farsangja" csütörtökre esik (Weiberfastnacht), amikor a hölgyek egész nap jelmezt viselnek, átveszik a hatalmat és megkurtítják a férfiak nyakkendőjét. (Uraim, ezen a napon ne a legdrágább nyakkendőikben induljanak tárgyalni, mert nem valószínű, hogy megússza az ollók támadását!)

Ettől a naptól kezdve mindenki ünnepel. A csúcspont a Rózsák hétfője (Rosenmontag), amikor hatalmas felvonulások vannak az utcákon. A legnagyobb Kölnben található, de a környékbeli városokban és településeken is mindenki az utcákra vonul - természetesen beöltözve. Fiatalok és idősek, kicsik és nagyok, szóval mindenki beöltözik ilyenkor korra és nemre való tekintet nélkül. Ilyenkor nem szabad semmin sem meglepődni, hisz karnevál van, ami a mulatás ideje!

A felvonuláson csoportok vonulnak gyalogosan vagy kamionon nagy csinnadratta közepette és édességet szórnak a kiabáló tömegnek.

A mulatozás Hamvazószerdáig tart (Aschermittwoch), utána megkezdődik a nagyböjt.

Ja, Rosenmontag ma van! Ha a tévét ma valamelyik német adóra kapcsolod, biztosan elcsípsz néhány képet erről az eseményről vagy talán már láttál is ilyen karneváli mulatozást valamelyik adón. Néhány képet a Deutsche Welle honlapján is láthatsz a Karneválról, haladók egy cikket is olvashatnak németül a karneválról.

Ne hagyd ki, ha teheted egyszer legalább Te is légy a Karnevál részese! Szerintem érdemes! Vagy voltál már? Oszd meg velünk élményeidet!

Szeretnél még olvasni a Karneválról? Itt és itt megteheted!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr922717047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása