Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.04.17. 10:35 bienemaja

Húsvéti szokások Németországban

Címkék: húsvéti szokások jeles napok országismeret osterbräuche

Osterhase, Ostereier, Osterbräuche ...

 

Hány összetett szót tudsz képezni a Oster(n) szóval? Ha megkerested a Miért pont a nyuszi? c. bejegyzés kérdéseire a választ, akkor már biztosan több is eszedbe jutott :-)

Talán tudok még néhány húsvéti szót mutatni, amivel még nem találkoztál és közben megismerkedünk néhány német húsvéti szokással is!

 

Az Hilpoltstein 2007 osterbrunnenOsterbrunnen-ről például hallottál már?

 

Németország és Svájc egyes területein húsvét alkalmából az életet adó víz tiszteletére feldíszítik a kutakat és a forrásokat  girlandokkal, fenyőágakkal, tojásokkal, szalagokkal.

Húsvét vasárnapjára virradó hajnalon a lányok vizet merítettek, amit aztán némán kellett hazavinniük,  különben elszállt a víz gyógyító hatása. Úgy tartották ugyanis, hogy a húsvéti víz fiatalít, megszépít és megvéd a betegségektől. Erre a szokásra emlékezve díszítik még ma is fel a kutakat húsvétkor.

 (Hilpoltstein Osterbrunnen 2007 Fotó: Klaus Graf)

Osterfeuer, Osterrad

Németországban ma is élő másik szokás a húsvéti tűz (=Osterfeur - még egy húsvéti szó:-) gyújtása.  A tűzgyújtás időpontjára nincs szabály, nagypéntek és húsvét vasárnap között bármelyik napon lehetséges. A húsvéti tűz több szokáshoz hasonlóan egyszerre ősi germán és keresztény is. A tűz eredendően a tél végeleges elűzését szolgálta, a napot, az élet éltetőjét köszöntötték vele. A hamut szétszórták a földeken, ami egyben termékenységi rítus is volt.

A néphit szerint a tűz átugrása szerencsét hoz. Ha valakinek azonban nem sikerül, meghal, hacsak a tűz hamvával be nem kormozza az arcát.

A keresztények a tűzzel Jézus feltámadását, az örök életet ünneplik.

Amikor leég a húsvéti tűz, néhány helyen szalmával körbetekert kocsikereket gyújtanak meg és végiggörgetik a településen vagy legurítják a domboldalon. A húsvéti tűzkerékkel (Osterrad) igyekeznek az utolsó szögletből is elűzni a telet.

Ismersz még érdekes német húsvéti szokásokat? Oszd meg velünk!

 

Forrás: http://www.ostern-mit-dem-osterhasen.de és http://deutschnet.hu

 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr522832103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása