Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.03.02. 09:52 bienemaja

Tévénézéssel nyelvet tanulni? IGEN!

Címkék: tévé időhiány nyelvtanulás szórakozva

Sok barátom, ismerősöm, felnőttként állt újra nyelvet tanulni, mert az élet úgy hozta, hogy akkor lett szükségük rá: munkához kell, nyelvvizsgára van szükségük a diplomához, vagy a gyerekek előtt nem szeretnének magyarázkodni, szégyenkezni, hogy nem tudnak segíteni a német vagy az angol háziban.

Gondolom sejtitek, mi okozza nekik a legnagyobb problémát a tanulásban. Nem, nem az életkorukra gondolok, hisz ők még fiatalok! Igen, az IDŐ! Ezzel küzdenek a leginkább, hogy munka és család mellet időt találjanak a nyelvtanulásra, mert hát manapság mindenkinek ebből van a legkevesebb.

Ezúton szeretnék Nektek, akik még iskolába jártok üzenni, hogy jól használjátok ki az időt és tanuljatok meg minél több idegennyelvet MOST! Akár hiszed, akár nem, most több időd van, mint később munka és 1-2-3 körülötted szaladgáló gyerkőc mellett. Persze tudom, hogy ezt már épp elégszer hallottad és nem is értesz vele egyet, hisz holnap töriből és matekból is dogát írtok, feleltek kémiából (még belegondolni is rossz!), ki kell dolgoznod 3 tételt irodalomból, négyet nyelvtanból vagy éppen három zh-t írsz a héten és még két házi dolgozatot is el kell készítened hétfőig. Ha ennek csak fele igaz is, biztos úgy érzed, nincs kedved ennyi tanulás után még szavakat magolni és körmölni a nyelvtani feladatokat. Keressünk más módokat a gyakorlásra!

Először is mindenkinek figyelmébe ajánlom a 7+1 tippet a szórakoztató nyelvtanuláshoz! Biztosan Te is találsz benne kedvedre valót!

Neked is a tévénézési ötlet tetszett a legjobban? Mit szólsz hozzá, hogy most már legálisan nézheted a tévét? Nyugtasd meg a lelkiismereted (és ha kell, aggódó szüleidet is:-), hogy ezzel a nyelvet gyakorlod!

Hogy is nézzünk tévét németül?

fernsehen, in die Röhre gucken, glotzen, vagyis

Ich sehe jetzt fern. / Ich gucke den ganzen Abend in die Röhre. / Ich glotze den ganzen Abend. (glotzen egyébként azt jelenti: bámulni - a tévénézésre szerintem eléggé találó!)

der Fernsehen = der Fernsehapparat, die Glotze, Flimmerkasten, elektronisches Kindermädchen, TV, Fenster zur Welt - Neked melyik tetszik?

 

Miután ezt így megtanultuk, beszéljünk arról, MIT érdemes  a tévében nézni.

Tulajdonképpen BÁRMIT, ami érdekel! Kezdetben azonban lehet, hogy egy pörgős akciófilm még túl gyors lesz, de eljön annak is az ideje, ebben biztos vagyok! Ellenben ajánlom például a szappanoperákat, mivel azok általában eléggé lassú folyásúak, van időd megemészteni a látottakat-hallottakat. Itt többnyire többször végigrágnak egy-egy témát, ami segíteni fog, hogy megértsd. Gondolj csak bele,  ha például a "Barátok közt"-ből nem látod mondjuk az egész részt, netán kimarad néhány epizód, attól még simán érteni fogod, miről van szó. Ha németül nézel egy hasonló jellegű műsort, ott amit nem értenél, arra ugyanúgy rá fogsz jönni idővel.

Tudom, nem mindenki szereti a szappanoperákat, de biztosan van kedvenc sorozatod, ami szerencsésebb esetben hasonlóan könnyen követhető, mint egy szappanopera. Általában azonban ezek már kicsit gyorsabbak és több bennük az esemény is. Ilyenkor segítség lehet, ha felveszed és ahol nem értetted esetleg visszapörgeted. Meglátod, másodszor már jobban fogod érteni! Használd ki tehát a technikában rejlő lehetőségeket!

Az sem baj, ha olyan részeket csípsz el a kedvenc sorozatodból, amiket már korábban láttál magyarul. Ha tényleg szereted, biztosan szívesen megnézed még egyszer. Mivel már ismered a történetet, könnyebben fogod tudni követni!

Próbálkozhatsz eredeti német filmekkel is, bár ezek közül néhányat a különböző dialektusok miatt nehezebb megérteni, persze vannak köztük olyanok is, ahol Hochdeutsch-ot beszélnek (ez az irodalmi nyelv). Ha egy film szinkronizált, akkor szerintem könnyebben meg lehet érteni, de persze nem árt, ha időnként megpróbálkozol a különböző Dialekte-k megértésével is, hisz erre az Életben is szükséged lesz majd. A való világban nem mindenki beszél gyönyörűen érthető, tiszta kiejtéssel

Nézhetsz azonban bármit, amihez kedved van: akár sportközvetítést, főzőműsort, vetélkedőt, hírmagazint vagy ismeretterjesztő műsorokat is. A legfontosabb, hogy érdekeljen! A pozitív érzelmek rendkívül fontosak a nyelvtanulásban!

Most pedig térjünk vissza kiindulópontunkhoz: az időhöz vagyis inkább az időhiányhoz. Hogyan is függ össze az időhiány a nyelvtanulással? Kevés olyan embert ismerek, akinek este nincs ideje bekapcsolni a tévét :-), nekik ajánlanám ezt a nyelvtanulási módszert a tévével. Hisz ha tévénézésre tudunk időt szakítani, akkor közben akár nyelvet is tanulhatunk! Kellemest a hasznossal!  :-)

Ha kezdetben úgy érzed, hogy nehezen megy, ne add fel! Érezni fogod, hogy napról napra könnyebben megy majd, míg eljutsz oda, hogy fel sem tűnik, hogy milyen nyelven nézed a tévét és ami még fontosabb, könnyebben fog majd menni a beszéd is, hisz lesznek olyan mondatok, amik egyszerűen bekérdzkednek a fejedbe és ott is maradnak.  Megtanulod azt is, hogyan reagálj bizonyos szituációkban, ami akkor különösen fontos, ha nem célnyelvi környezetben tanulsz és anyanyelvi beszélőkkel sem vagy körülvéve. 

Ja, valamit még nem mondtam! Nem tilos jegyzetelni sem! Ha megtetszik egy kifejezés, vagy olyasmit hallasz, amit Te is gyakran mondasz magyarul, írd le és legközelebb elsütheted majd német órán! A tanárod meg lesz lepődve, hogy Te ilyeneket is tudsz!

 

 Szerinted ez a gyerek honnan tanulta meg a jogi nyelvet?

 

Viel Spaß!

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr532703488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása