Linkblog

némettanulás

Németet tanulsz és úgy érzed elakadtál? Itt a segítség a nyelvtanuláshoz! Csempésszünk egy kis logikát, szórakozást és sok hasznos apróságot a német tanulásba, hogy könnyebben és gyorsabban haladj, használható tudáshoz juss és élvezd is a nyelvtanulást! Aztán jöhet a külföldi munka, az érettségi vagy nyelvvizsga! Viel Spaß!

Nyelvtanulás tippekkel dúsítva és logikával fűszerezve ;-)

2011.03.10. 08:57 bienemaja

Hogyan ne tévedj el a labirintusban

Címkék: nyelvtan névelők der die das szóképzés

Hogyan ne tévedj el a labirintusban

 

Szerinted is bonyolultabb megtanulni a német főnevek nemét, mint megtalálni a kijáratot egy labirintusból? Nem hiszem! (Vagy csak még nem voltál igazán jó labirintusban)

Hidd el, jó részük megtanulható néhány egyszerű szabály segítségével. Neked is menni fog!
Lássunk egy újabb tippet a főnevek nemének meghatározásához. Hisz gondolom, Neked is sok fejtörést okoznak.
Ezért ismét megosztok Veled egy újabb jól használható szabályt, hogy számodra is könnyebb legyen az élet a Névelők Labirintusában :-)
 

Az igékből képzett főnevekről van szó.

 
1.      Ezt talán már Te is ismered:

Ha a főnévi igenevet (a magyarban a -ni végződés, a németben -en) egyszerűen nagybetűvel írod és így képzel főnevet, tehát a főnév vége is -en, akkor a főnév semleges nemű lesz, vagyis DAS lesz a névelője.

Például: essen -> das Essen.

Ez a módszer a főnévképzésre gyakorlatilag bármelyik főnévi igenév esetén működik, Te is bátran képezhetsz ezzel a módszerrel főnevet, nagyon nem lőhetsz mellé.
2.      Ha az ige töve (amit úgy kapsz, hogy levágod a -ni ill. -en végződést) -d vagy -t végződést kap, akkor az így alkotott főnév nőnemű lesz, azaz DIE lesz a névelője.

Például: jag-en -> die Jagd
                    fahr-en -> die Fahrt
3.      Ha az igének csak a töve marad meg és nem kap semmilyen végződést, akkor hímnemű lesz, vagyis DER lesz a névelője. A legtöbb esetben tőhangváltás is történik közben, így nem biztos, hogy rögtön felismered. Ha azonban tudod az ige múlt idejű alakjait, akkor könnyebben rá fogsz jönni, hogy a főnév melyik igéből képződött.
 
Például: gehen -> der GangØ
                     ziehen -> der ZugØ
 
Ugye nem is olyan bonyolult?  Biztosan rájössz majd, hány főnévnek meg tudod határozni a nemét ezzel a módszerrel. Először csak figyeld a már ismert szavakat, nézd meg, melyik képződött igéből és ellenőrizd, melyik szabály alkalmazható rá, miért épp az lett a neme. Hamarosan pedig Te is meg tudod így mondani, mi lehet egy ismeretlen szónak a neme.
A korábbi tippeket a főnevek neméről, vagyis a „hírhedt” der, die das-ról olvastad már? Itt és itt megteheted!

 

Ha ismersz néhány trükköt, meglátod, nem is annyira bonyolultak a névelők és nem tévedsz el közöttük :-)
 
Melyik szabályt ismerted és szoktad használni?
 

A német-tanulás.blog.hu új helyre költözött. A http://nemet-tanulas.hu oldalon találsz további bejegyzéseket és segítséget a német nyelv tanulásához!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemet-tanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr522724134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása